Dec 27, 2011

Cuti Akhirnya

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum


Yeay! dapat cuti akhirnye...haha bukan cuti saje2...cuti sakit adalah..tak pelah kan..cuti jugak tuh..at least! dari tak cuti langsung...sakit pun sakit lah..anggap je lah kaffarah dosa..kan kan..*ada masa2 merungut jugak..haiihhhh..dah kata pun manusia*




Last jumaat lepas, last day kat opd..shud be today lapor diri kat bahagian ipd..tapi sakit punya pasal, xde lah...




Kalo renung2 dan fikir2 balik dari hari pertama jejak opd (farmasi pesakit luar) sampai lah ke last day hari tuh...boleh disimpulkan secara kasarnye..best jugak opd nih..sebab?? pegawai2 dye okeyh (walaupun muka tunjuk garang)..staff2 yang lain pun happy2, surrounding yang seronok jugak untuk bekerja..




Tibe2 dah rindu opd..bukan sebab ape..tapi sebab rindu nak bercakap2 dengan patient jer..hahaha...time tuh je la yang boleyh nak borak2-gelak2-release tension (tapi dapat patient yang mendatangkan lebey stress, masak lah)...time lain...hurmm, seriouslah+kalutlah+busylah manjang..tak sempat kot agaknye nak borak2 panjang...banyak sangat keje nye kt opd tuh..




Ada rezki, bley bagi ubat kat artis..hahaha..kalo rezki baek lagi..haaaa, boleyh bagi ubat dekat ustaz famous...hohoho...tapi saat mendebarkan bila di-uar2kan Director General of Health, Datuk Dr Hassan Bin Abdul Rahman nak datang..sume dok debar...sume dok google cane rupa DG..hahaha..klaka jer...termasuk lah aku...even yang dah 3 tahun keje pun, sibuk jugak dok menggoogle rupa dia..padahal bukan DG tuh dah selalu datang ke...tak kan lah tak cam rupe...




*susah nak jumpa ceruk/sudut kat dalam Hosp Ptrjy tuh yang temperature dye area 20-22 degree celcius..suma pakat nak sampai tahap beku rasanya..sejuk gilerrrr!! pakai white coat pun stil xlut..agaknye nk berapa lapis baju baru boleyh panas badan tuh? dan baru terasa " aaaa aku nak cahaya matahari..aku nak haba..aku nak berjemur sat"*



~((: terima kasih sudi baca :))~

Dec 21, 2011

Gelaran

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum


Gelaran Dato'/Datin'/Puan Seri/Datuk Seri dan seangkatan dengannya penting ke? wajib ke greet dyorang dengan gelaran2 tuh??



Mungkin ada yang fikir, lahh dah penat2 dapat gelaran tuh, tak kan tak membawa makna sekalipun?? atleast nak lah jugak orang panggil 'aku' dengan gelaran tuh semua..kalo panggil encik jer, baek tak yah susah2 nak daptkan gelaran tuh...




Siriesly, tak suke nak panggil2 patient dengan gelaran gitu...kalo panggil encik/puan je tak boleyh ke?? stil proper wut..



Tapi tuh lah dia H.Putrjy..hosp yang berstatus..bak kata kawan saya...kena pandai bodek pegawai...memang lah aku tak buat benda2 macam tuh...lain lah bodek kengkawan suruh blanje makan....ngahaha



Entahlah...cakap banyak pun tak guna gak..once dah terjebak dengan h.putrjy..harungi je lah ape yang mendatang..Allah dah makbulkan permintaan saya awal2 dulu...dan sebagai hamba saya kena terima ape jua ujian dariNya...nak berpatah balik, nak menyesal ke dah tak guna..kalo Allah dah takdirkan gitu...gitu lah jadiknya...kan kan???


~((: terima kasih sudi baca :))~

Dec 15, 2011

'Mati' Aku Esok!

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum



Satu lagi sejarah tercipta dalam kehidupan aku..becoming a prp in Hosp Pj sangat meleteykan...minda dan fizikal juga emosi...tension? stress? tekanan? tak yah nak cakap lah..everyday maa...EVERYDAY!



Week nih, 2nd last week aku kat OPD (out-patient department)..nak kata enjoy..erkkk...dah macam2 'habuan' aku dapat..so, terpaksa terima je lah...nak buat macam mana...kata pun prp..bukan pegawai!



Elok je nak blah dari opd tuh, bley plak pegawai sorang nih dok panggil..hallamak...awutnye..rupanya nak tanya pasal logbook...ceh!



Cakap punya cakap..rupanya nak cakap pasal screening prescription..haduihhh..nih aku lemah nih...aku ader reason knp aku reluctant untuk screening..kadang2 blur, kadang2 tak faham..bukan tak nak screening..nak..tapi bila dah tak paham/confused segala tuh, tuh yang fed up gak ngan screening2 nih..sebab tuh aku lebih suka nak dispense (bagi ubat) dari screening (benda yang memeningkan)...hohoho




Itu belum lagi pasal DD (Dangerous Drug)...lagi lah aku tak suka..benda yang melecehkan..keluar masuk DD memang kena record dalam buku khas..specific pada drug..time record, memang tak boleh nak salah2..even nak potong sebab tersalah tulis pun tak boleyh...kena put star (*) kat tempat yang salah tulis tuh..dah tuh, kena bgtau pulak '* rekod dibatalkan' OR '* Wrong Entry'..leceh kan?? lagi melecehkan kalo pegawai soh amek dengan kadar yang SANGAT CEPAT!! mana tak huru hara jadiknya..bayangkan lah..sebab tuh aku tak suka amek DD..tapi setiap kali tuh lah, nama aku jugak yang dipanggilnya untuk amek DD..haiii sabor jer lerrr...



Sekalik..hambek kau! esok dye nak tengok aku screening..memang 'mati' sok pagi!..tuh baru screening..tambah pulak dengan counseling validation yang tak complete2...stress dengan validation..bukan stress..tapi MALAS sebenarnye nak buat..entahape2...hospital lain okeyh je..gitu2 je counselling dye..hpj nih, banyak songeh betul..



Dah lah sok keje malam..lagi 'BEST' malam sok...dapat pulak dengan pegawai a.k.a mentor..memang dasyat lah..dok tanya2 pasal validation dah complete ke belum..hailaaaa...mlm nih jugak dye soh study segala jenis insulin+inhaler bagai semua tuh...memang lah aku tak tidoq malam nih!!!



Dengan nak siapkan SKT hape ntah..lagiii lah jadik burung antu malam nih...sabarlah wahai hati..dah ader orang nak tolong completekan validation tuh, syukur je lah..dari ang tercarik2 melilau2 pegawai sana sini tak jumpa-jumpa..kalo bley ada attempt untuk semua benda tuh lagi lah baguihh...


~((: terima kasih sudi baca :))~

Nov 28, 2011

Ohhh Macam Tuh Rupanya Kat ED

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum


Malam tadi first time sebenarnye nite shift..from 10am to 7am...9 jam tuh...mau tak sakit kepala nak berjaga...



Tak pernah2 lagi lah nite shift..even sebenanrnye, budak baru macam saya nih tak ader pun lagi jadual shift2 dan tak sepatutnya pun lagi nite shift kat ED tuh...nih pun sebab ganti senior PRP yang sepatutnya kerja malam tadi...




Alhamdulillah banyak ilmu ke-drug-an yang diperoleyh..opzzz korang tau tak ED tuh stands for wut?? Emergency Department la..heheh



Tak der lah complicated nye drug pun...just simple2 nye drug jer...*igtkan emergency yg mcm dlm tv tuh..dgn ambulance bagai sume..huhuhu*



Sini saya nak share sket ubat2 yang bese diberi kat patient time kat ED...kebanyakan ubat yang patient dapat pun hampir sama jer..antaranye:



  1. paracetamol tablet : untuk demam+tahan sakit..ambil bila perlu, but make sure not exceeding 8 tablets a day
  2. paracetamol syrup (bese untuk budak) : sama lah untuk demam..
  3. paracetamol suppository: ubat yang bentuk macam bullet..masuk ikut punggung yerrrrrr...jangan pi makan pulak..ish3..untuk demam..kalo yang jenis panas sangat (39-40 degree celcius)
  4. diclofenac : tahan sakit..tapi lebih kepada sakit yang lebih kuat..ambil bila perlu jgk
  5. tramadol : hurmmm also same like diclofenac+paracetamol...untuk tahan sakit..tapi lebih2 lagi sakit dye dari yang sakit ambil diclofenac....
  6. bromhexine: untuk cair kahak...
  7. chlorpheniramine: untuk selsema..tapi kena careful la sebab ubat nih menyebabkan kengantukan...sooooooo make sure after taking dis drug, dont operate mechine/driving..bahaya wooo...silap aribulan, kioq...cedera tak pe gi...kalo kioq??


Hurmmmm ape lagi ea??




  1. triprolidine+pseudoephidrine: pun sama gak untuk selsema + menyebabkan kengantukan
  2. antibiotic: untuk bunuh kuman..make sure habiskan dalam masa yang telah doctor tetapkan..kalo 5 hari..sooo 5 hari tuh kne ambil...kalo bleyh jangan skip2 lah...straight 5 hari makan antibiotic tuh..
  3. lactulose: untuk senang buang air besar
  4. diosmin+hisperidin: untuk those yang ader masalah buasir..untuk kecutkan ape yang dah terkeluar tuh..
  5. potassium citrate: untuk lawaskan kencing
  6. thymol gargle: untuk legakan sakit tekak...just kumur2 je...jangan pi telan lak...*kalo dah tertelan..naseblah kan..ahahah*
  7. diphenhydramine expectorant: untuk batuk..boleyh sebabkan mengantuk..
  8. salbutamol: untuk asthma/bantu pernafasan *betul layman term...huhuhuhu*
  9. hyosine butylbromide: untuk sakit perut/sakit yang memulas2 tuh..


Setakat nih tuhh je yang dapat recall balik...mata pun dah kuyu...tak larat nak bukak..kepala dah sakit..harus tidur dulu..jumpe lagi yer di lain entry, insyaAllah..chiowxzzz *entry nih dibuat waktu pagi sebnrnye..tpi sebab tak larat nak edit2..simpan dulu..la nih baru publish...hohoho*


p/s: abaikan no tuh..


~((: terima kasih sudi baca :))~

Nov 21, 2011

Pharmacist: Banyak Yang Commit Suicide

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum


Arini 1st day attach kat in-patient department..eventhou b4 nih pernah je attach kat situ..tapi dat one just 'floating' je dulu sebelum menanti jadual bertugas keluar..



Memang giler+stress lah tadi..especially time screening prescriptions...!



Sume benda nak kena tengok..semua benda nak kena cepat..haduyaiii...dah la member terkial2 nak tekan mana...nak tengok mana..drug dosing tally tak ngan apa yang doctor order..belum masuk paeds patients lagi...lagii lah haruuu... nak kira itu lah ini lah...!!!




Tadi memang kelam-kabut habis...dengan calls yang tak henti2..mana nak screen prescriptions, mana nak angkat phone..nak call balik wad2 la hape lah..fuhhh



Baru sedar macam nih rupanya kerja kat hospital!!!




Tapi...satu je yang best..time bedside counselling..bley naek wad..bagi ubat kat patient yang dah nak discharge...bley lari sekejap dari in-pt depart yang ada aura stress tuh..muahaha..*wad executive sangat leceh lah nak masuk-xsuke wad exec*



Nih baru in-pt..belum masuk out-pt depart yang beribu-ribu kali stressssss!...kat sana lagi lah berjuta2 kali cepatnya...haduyaiiii...salah sikit, siap sedia lah kena tengking+marah+dimalukan..kalo tak depan staff2 yang lain, mungkin termasuk patient yang tengah menunggu sekali kot...huhuhu..malu tak malu..memang kena praktis tebalkan kulit muka dari sekarang..risau jugak kalo time2 tuh jugak mengalir mutiara jernih..hahaha *huuu malu derr*



*being told by my fren, antara profession yg banyak commit suicide: doctor, pharmacist and ape ntah lagi satu..hohoho*


p/s: preparing 4 counselling validation..waaahhh nih pun stress jugak..haiyakk!


~((: terima kasih sudi baca :))~

Nov 18, 2011

Honda CRZ 2012

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum


Nih nak habaq mai nih...siapa yang dah tengok honda cr-z yang baru??



Not bad.. look sporty..cun jugak lah..kalo dapat nih...hishhh bangga giler..orang dok tenung2 sampai tak lepas mata tuh..nak2 pulak kalo perempuan yang bawak kete gini..fuhhh megah beb..hohoho



Tak yah tulis banyak2..jom layan gambar sat...


*the only color yang dikeluarkan - premium white pearl*











Siapa yang agak2 nak beli tuh..dalam rm115k dah bley dapat dah...



~((: terima kasih sudi baca :))~

Niagara Falls Waktu Malam

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum



*serious cun!*



~((: terima kasih sudi baca :))~

Nov 11, 2011

Nak Hidup!

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum


About a week tak singgah kat blog usang nih..ape lah cite nye sekarang...



Bila dah mula jadi carreer woman nih *cehh poyo je statemen..ahaha* macam tak ada masa nak terjah sana terjah sini..takat facebook tuh pun, alah bukak gitu2..then blah *fb borink*



Alhamdulillah..so far so gud..semalam lapor diri kat jkwp & terus lapor kt hospital yg sepatutnya...*pergh, orang lain lapor isnin depan..aku semangat la konon lapor semalam...padahal, mak yang suroh as it affects seniority ke hape lah..ikut ati nak lapor isnin..haiiii naseb lerr*








Bayangkan within 1 month, starting from day that u self-reported, u have to study giler2...bukak buku sana bukak buku sini..carik ilmu kat laman tuh laman nih..semuanye sebab within that period u have to complete counselling validation!!!



Wow! penangan hpj...hosp laen saya tak tau macam mana..*macam tengok memember yang laen macam relaxxxxx jerr..even certain tuh ade yang nampak lagi stress dari zaman belajar dulu...huhu*



Apa itu Counselling validation?????



That 1..u have to know how to counsel patient..maksudnye, while counselling patient, semua points yang patut ada kena ada lah..like brief pasal disease yang seseorang patient tuh sufferred from, ubat2 yang dye ambil, strength ubat tuh, cara makan, what have to do when miss dose, storage ubat2 tuh macam mana, side effects (the common ones) and many2 more lah..



*best nye dapat pergi pantai-laut*



Imagine ea, within 1 month jugak not only 1 ubat or device (insulin pen, inhaler lah, tubuhaler lah, nasal spray, nasal drop etc), tapi ada lah dalam belas2 jugak yang kena di-kaunsel kan..not in front of the patient..but in front of the pegawai...kalo pass..okeyhlah kan..kalo xpass, means that pegawai tak puas hati dgn cara kaunselling, habis lah..u have to repeat it until u pass..fuhhhh!!! kalo dah buat 2nd attempt stil tak pass lagi, siap la....terus direct counsel to patient...mantap tak mantap..



Dah la hpj is hospital yang boleyh di katakan banyak jugak lah vvip yang datang/jadik pesakit..nak tak nak..have to praktis la macam mana nak mem-versatile-kan language..lalalala



As my boss said, "PRP (Provisionally Registered Pharmacist) time adalah masa yang sangat2 tough, so gain wuteva knowledge as much as u can" ..nak tak nak...rela ke tak..terpaksa lah laluinya..wut else i can do kan..sabar je lah..



And because of that jugak lah..tak dapat lah terjah-komen-say hye2 bye2 kat blog2 korang so far..sorry yer kawan2..maybe when i got kelapangan, insyaAllah will tegur2 korang :)) for those yang tagged me..i m really2 sorry..tak dapat nak sempurnakan nya..hmmm..



*odw pi balakong jusco, tengok langit..bulan penuh..cantik! nak snap, gambar goyang..dan cantik sangatlah jatuh pada 11.11.11*



No more lepak2 time..*mungkin ada lah but sangat sedikit..waaaaa...nak hidupppp!!!*



Hmmm...terpanjang lah pulak..sebab banyak sangat nak dicoretkan tapi tak pe lah...takat nih je lah..borink plak kan korang tengok wording banyak sangat *macam ader je nak baca..haha..xpelah nak baca, baca..tak nak pun tak pe..xkesah..sekadar coretan di malam minggu..kehkeh*



As my boss cakap lagi, "once u work in hospital, no life!!!"



Sooo?? ask urself! those yang nak amek course yang ade relate ngan hosp *especially the critical one* ..think deeply..nak hidup ke tak?hahaha


~((: terima kasih sudi baca :))~

Nov 3, 2011

Kerja Giler

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum


I cant sleep!! *dah bantai secawan nescafe sambil cicah biskut lemak bertemankan 30 minit Ustaz Don*



Sambil plug telinga dengan 'I Believe'..buat kerja giler pi download preset yang melambak kat internet tuh...hoho


*****


*Wondering kenapa saya tercampak dalam dunia ke-ubat-an ..haihhh* (ader hikmahlah tuh..hmmm)



Bila termenung-konon2 berpandangan jauh, started to think dan bermuhasabah *kononlah* takdir Ilahi tuh indah kan..yang terbaek..walaupun pada awalnya, macam nak mati rasa..tak tertanggung..merungut-mengeluh yang macam2..."kenapa aku? kenapa bukan orang lain?"



Tapi...bila sabar dan pengharapan mengiringi...Allah tengok semua tuh *terasa macam redupnya pandangan Ilahi*..insyaAllah at the end, pasti ada sinar jugak..kan kan..


*****


Alhamdulillah..penantian itu berbaloi...walaupun lambat sedikit drpd member2 yang dah pun 2 bulan lebey bkerja..



Pilihan untuk ditempatkan di Hospital Putrajaya (HPJ) akhirnya dimakbulkan Allah..syukur :))



Dan bila termenung lagi.."terasa betapa sangat berliku dan mencabar nye hidup aku nanti" "mampu ke aku tempuhi?" "cukup kuat tak aku nanti?" "macam mana penerimaan warge HPJ nanti kat aku?" ..and the most important thing.."mampu-dapat ke aku menggalas tanggungjawab sebagai seorang pharmacist yang SANGAT BERAT tuh????"



Sebenarnya tak mampu nak fikir jauh..tapi..degil jugak!




p/s 1: ehem! Ustaz Don tuh ensem kan? wawawa *kalo iman xkuat, bley cair kot*


p/s 2: preset yang melambak boleylah kalo nak apply tok masuk CONTEST ini..hohoho


~((: terima kasih sudi baca :))~

Nov 2, 2011

#7 Wordless Wednesday - Pecah Kepala

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum


*pharmacy books*


Mau tak pecah kepala kalo sume nak kena sumbat dalam kepala for the rest of ur life!



Ohhh not forget to mention, there are another 2 law books!



So far!!! *belum masuk buku2 yang bakal kena beli dan baca+hafal+ingat..lalala..bahagianyeeee*



Hebat kan kalo dyorang mampu~


~((: terima kasih sudi baca :))~

Contest Dolly Atau Doodle

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum


Bab lukis2 guna computer nih..saya mengaku tak reti sangat macam orang lain yang dok giler+kreatif habis melukis doodle/dolly tuh..*tabik spring la kat dyorang..pheww*



Sementara masih ada masa nih..try2 jgk melukis..hasil? tu dye kat bawah nun..





Eyh..ade sesiapa nak join x?? klik je banner kat ats nih..oraitz?



Harapnya apa yang saya lukis nih diterima lah penyertaannya..*tak terima kang, buat desktop background je la..hoho*



*macam antu pun ada jugak..and unlogical pun ada gk....hahah who cares?*


DONE!


~((: terima kasih sudi baca :))~

25 Things Random Giveaway By Penmerah.com

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum


Kerana sudah di-tag..kena buat lah kan..*tapi boleyh je kalo memilih utk tidak...ahaha..marah CV nanti*






Klik banner kat ats nih for those yang berminat nak join yer...



Hadiah2 dye bley tahan masyuk gak woo..



Okeyh..sape yang bertuah untuk di-tag nih...korang buat yer :))








*baru perasan tiga2 nih bermula dengan huruf A...nwy, jz ignore it*



~((: terima kasih sudi baca :))~

Nov 1, 2011

Yang Mana Satu Menjadi Pilihan Anda?

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum


Diberi pilihan...yang mana satu pilihan anda???



1) Berpuasa sunat yang dijanjikan ganjaran penebusan dosa setahun yang lalu dan setahun akan datang (insyaAllah) pada 9 Zulhijjah (dis coming saturday) sebagaimana yang disebutkan:

Dari Abu Qatadah r.a berkata, Rasulullah SAW pernah ditanya tentang puasa pada hari 'Arafah, kemudian Baginda menjawab:


"Puasa itu dapat menebus dosa setahun yang telah berlalu dan setahun akan datang" (HR Muslim)


Bila tak pilih nih, jiwa gusar..macam rugi lah pulak kan..dosa berlambak2 tuh..sape nak ampunkan kalo bukan Allah?..kena tunggu setahun lagi untuk bertemu dengan next 9 Zulhijjah *itupun kalo masih berkesempatan..kalo nyawa dah melayang?..how?*








2) Kawan lama-rapat (same gender) yang jarang sekali bersemuka..dan bila berpeluang berjumpa atas izin-Nya, dia dengan sukarela nak belanja makan dan belanja untuk bersuka ria (main bowling/activity yang mungkin mengeluarkan peluh-dan tenaga yang banyak-yang mungkin korang akan penat/letih/xbermaya kalau berpuasa)



Sebab dah lama xjumpa, dgn harapan boleyh spend time together-dan bukan senang nak merasa bila kawan belanja-sangat susah okeyh nak tengok dye belanja kawan2 dye-nih lah masa dye-ketuk habis2 (bila lagi nak ketuk kaw2 kan? time nih lah)..hehe...and rasa entah bila boleyh spend time bersama lagi...*since he/she is very buzy with work*



Dan buatnye..kita berpuasa..tapi bila time makan tengahari..dye belanja kawan yang lain *yang ikut serta beronggeng bersama* dekat tempat yang....super syiox..tak pernah lagi terjah..nih 1st time..pulak tuh, makanan yang super sedap-yang bisa menggoncang iman untuk berbuka-yang bila sekali tengok, fuh bikin kecur air liur..how?



*mane satu nak pilih nih? dua2 okeyh je? haihhh*



So, hagak2 yang mana korang akan pilih? :))


~((: terima kasih sudi baca :))~

Oct 31, 2011

Percaya Tak Nih Sabun?

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum





Bebola mata yang bergolek2 di badan..hohoho



Macam nih punye sabun pun ada..



Sanggup guna? hekhek



~((: terima kasih sudi baca :))~

Oct 30, 2011

Ekspo Buku Islam

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum




Bagi pencinta2 ilmu di luar sana..rasanya belum terlambat lagi kalo korang nak terjah KL Sentral...



Saya mungkin tak berpeluang lah..huk3 sedeynye :((



Tapi yang berkesempatan..insyaAllah sempat lagi nak terjah ekspo nih *better late than never kan ;))*


~((: terima kasih sudi baca :))~

Oct 28, 2011

Serbu

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum




Nampak?



Ape lagi..pergilah serbu ramai2!!!!!!



Confirm ramai umat manusia :))


~((: terima kasih sudi baca :))~

Lightroom 3 Memang Ossem!!

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum


Bagi penggemar edit picture..sofware lightroom nih, korang PATUT ADA!!



Why?



Sebab dye OSSEM, COOL and BEST! Serious!!



Kalo xde nih, memang RUGI!



Apa itu lightroom? it's a software..hohohoho...




Okeyh2..be serious!



Adobe lightroom tuh satu software yang mana korang bley guna untuk edit gambar..mungkin bagi pengguna baru *macam saya* pada awalnya agak blur2 la macam mana nak gune..but once u know how to use it...serious! u gonna lurve it :)) tak percaya? cuba la try guna...



Nak guna software ni, kena ada preset..tapi tak pe, preset nih korang bley download dari internet..no worries...*tapi siapa terer, bley la kalo nk cipta preset sendiri..heheh, lepas tuh nti inform saya, bley saya download n guna terus preset tuh but make sure yang cool-gempax habis la yer ;)) * dan mesty korang tertanya2 ape preset tuh kan?


*haaa yang dalam bulatan merah tuh la dye preset - gambar tuh jadik mcm tuh, sebab guna preset yg dah sedia ada dlm software tuh*



Preset tuh setting editor yang mana korang just bley guna kan straight away untuk dapatkan effect yang cool..no need to ubah sana sini...just download, masukkan dalam folder, masukkan dalam lightroom, dah terus bley guna preset tuh, nanti gambr korang terus cantik..hehe



Faham? *harap paham la yer :)) tapi kalo xfaham jugak, klik suterablogger kat bawah tuh lebih kefahaman :))*



Macam mana nak masukkan preset dalam lightroom? how to use it? macam mana nak edit picture guna preset yang dah di download? and all about lightroom & segala tutorial yang berkaitan penggunaan lightroom tuh....



Haaaa korang terjah SUTERABLOGGER nih!!



Banyak tutorial yang dye buat berkaitan dengan lightroom...grab the chance to learn new thing...jangan lupa terjah yer bagi mereka yang suuuuukeeee edit2 picture tuh :)) *like me..ahaks*



Enjoy using it ;)



Oh ye..sesiapa yang nk software nih..korang bley DOWNLOAD SINI *ihsan Bro Joe - thanx bro* :))



Adios..nak gi makan, dah berkeroncong perut nih..jemput makan :))


p/s 1: lepas makan solat segala..continue blogwalking, tuh pun kalo rajin ;))


~((: terima kasih sudi baca :))~

Oct 27, 2011

Maaf

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum


For those yang singgah & folo blog saya lately *especially dari segmen Bro Ben*..saya minta maaf sangat2..saya tak dapat singgah balik dalam waktu yang terdekat nih..*even yang lain2 pun, saya tak sempat nak singgah lagi..*sigh**



Thanx sudi folo :)) jasamu dikenang..hehe



Jiwa dan minda tengah bercelaru sekarang nih..macam tak berapa center..



Bila diri dah kembali stabil..dah jadik orang balik...dah center balik..insyaAllah saya singgah...promise!



Jangan risau yer..tunggu aje kedatangan ku nanti..hohoho



Nanti jangan lupa la sedia kopi panas dengan biskut lemak barang 4 5 keping..hahaha *kata datang bertandang..haruslah kan dijamu..hehehe*



Tak sedia, siap korang!! Tak nak follow..ahaha



Jumpa lagi, insyaAllah..assalamualaikum~


p/s: nak blogwalking ke blog2 followers pun xsempat =((..nti ada masa, saya terjah yer..


~((: terima kasih sudi baca :))~

Oct 26, 2011

Ben Ashaari Dan Rakan Blogger

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum


Memandangkan cuti deepavali nih..bertemankan hujan lebat kat luar tuh *fuhh syiok*..rasa nak join pulak segmen Bro Ben..*mcm dh broadband plak..hoho-jangan mara der, gegurau jerk*



First time sbnrnye join segmen dr blogger famous tuh..slame nih..dok pandang dari jauh je..ahaha





Blog picisan nih tak ada apa sangat lah..more to share info2..*sharing is caring wut..ahaks*..



Tak dinafikan blog nih juga dijadikan tempat meluah rasa selain sharing info..tapi tak de lah semua benda nk d ceritakan..its just not me..kdg2 nak cite ngan kawan..dyorang busy manjang..bukan masa dyorang to spend all the time utk dgr luahan kita je..they do have their own life jgk kan yang nk kena jaga :))



Bila dah ramai kenal bloggers, eventhou dalam alam maya jer, but it's fun..macam in reality pulak..really! *it s better late than never kan? hoho*



So..bloggers outhere!...xnak ke kenal saya? ahaks..*bajet giler!!*



Kenapa berblogging???



Hmmm dat one..banyakkk sangat info yang boleyh dapat..dari seluruh pelusuk dunia lah..dari sekecil2 info ke sebesar2 info..dari info hal keduniaan sampailah keakhiratan..



Idola?



Bro Ben? ahaks..Bro Ben, saya baru kenal meyh..mungkin 1 hari nti, tersenarai dlm idola sy ke..well, we'll see..hoho...tapi setakat nih, idola saya Kereta Mayat & Hilal Asyraf (LangitIlahi) ...



Kenapa mereka? terjah lah blog dyorang kalo nak tau kenapa saya suka mereka :))



Adios..selamat berholiday :))


~((: terima kasih sudi baca :))~

#6 Wordless Wednesday -Hukum Wish Deepavali

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum





||~(^_*)~||



~((: terima kasih sudi baca :))~

Oct 25, 2011

HITV Therapy: Available Kat Malaysia..

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum


HIV Therapy? No lah!! ..cuba buka mata tuh luas2..



Ooohhh...HITV Therapy..igtkan HIV tadi..hehe..HITV Therapy? untuk ape pulak la therapy tuh yang sampai dah ada kat msia? tak pernah dengar pun..



Wondering?



Heh of course ler...hehehe



Okeyh2...serious2!...



The Human Initiated Therapeutic Vaccine (HITV)..itulah nama panjang dye..its actually adalah 1 vaccine yang dah pun dikenali secara meluasnya untuk cure cancer patients..specifically for those yang on late-stage cancer!!!!!



Ia dikatakan boleh cure almost all types of cancer except leukemia...wuahhh...ini sudah bagus..!!



Previously, this kind of therapy ada kat Jepun..so, ada lah antara malaysians (9 orang) yang seek treatment kat sana..and the result, one of them, cancer dye cured..the rest..tak tau lah pulak, coz tak di nyatakan..



At least there's still a new hope for them untuk teruskan hidup..bukan mengalah dalam menentang cancer yang dyorang suffer..




Ikhtiarlah selagi mampu..selain berdoa dan tawakal..semua penyakit Allah yang cipta..Dia jugalah yang menyembuhkan..insyaAllah..



Tapi...sakit mati je yang tak ada penawar dye..hehehe...dah ajal, tak bley nak buat apa lah..kita yang hidup..mau atau tidak..kuat atau tidak..harus redha menerima pemergian insan tersayang...Dia lebih menyayangi hamba-Nya..



At least dyorang tak perlu lagi nak tanggung kesakitan tuh..sebab semua nya dah berakhir...



Kesian tengok patients yang suffer dari cancer nih..malah bukan cancer aje..ape jua penyakit lah..



Hmmm dah bahagian mereka untuk menerima ujian tuh..harapnya mereka kuat, sabar dan terus berdoa...



Kita yang sihat walafiat nih, insyaAllah...ubah lah gaya hidup yang tak sihat dan berhati2 lah dengan pemakanan juga diet kita..bley jadik ia antara faktor yang menyumbang kepada dapatnya cancer..wallahualam..



Untuk pembacaan penuh berkaitan HITV Therapy.. KLIK SINI :)) ohh ye... SINI pun bley terjah jugak :))



For cancer patients...BERTAHAN LAH SELAGI MAMPU!..




Sayyidatina Aishah ada berkata bahawa,


Baginda Rasulullah SAW ada bersabda yang bermaksud : "Tidak menimpa ke atas seorang mukmin satu kecelakaan, biarpun duri, ataupun lebih daripada itu, melainkan Allah akan menggugurkan dengannya satu dosa"

(Hadith Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)



"tidaklah seorang muslim menderita sakit kerana suatu penyakit dan juga yang lainnya, melainkan Allah menggugurkan kesalahan-kesalahannya dengan penyakit itu, sebagaimana pohon yang menggugurkan daun-daunnya"

(dari buku 50 wasiat Rasulullah Untuk Wanita)



|||~(^_*)~|||


~((: terima kasih sudi baca :))~

Oct 24, 2011

Penantian Itu..Lelah!

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum


Penantian..
yang entah bila kan bertemu titik akhirnya...



Betul penantian tuh..
satu penyeksaan..
satu kebosanan..



Dan betul juga yang penantian tuh..
perlukan kesabaran yang maha tinggi..
ketabahan yang bukan sedikit..
kecekalan hati yang tak berpenghujung..
dan pengharapan yang sepenuhnya..



Tapi..
sejauh mana mampu untukku bertahan?
sejauh mana mampu ku bersabar?
sejauh mana dapat ku cekalkan hati?



Terkadang..
letih jugak menanti..
penat jugak menunggu..
mati kutu dibuatnye..



Aku cuba untuk positif..
memikirkan yang baek2 aje..
mungkin ini aje peluang yang ada..
yang Allah bagi..
yang mungkin aku tak akan dapat di masa akan datang..
mungkin...
waktu senggang sebelum datang sibuk dan penuh tekanan...



Tapi...
terkadang..aku tewas jugak..
aku tak cukup kuat untuk terus berfikiran positif..
sering aje disinggahi rasa2 yang tak enak..
yang tak sepatutnya ada..



Aku manusia biasa..
yang tahap kesabaran...
kekuatan...
dan kecekalan hati nya juga biase2..



Tapi jauh di sudut hati aku..
aku tak pernah sangsi..
aku tetap yakin..
segalanya akan berakhir juga..
cuma jarak masa yang memisahkannya..



Ye sepatutnya aku bersyukur..
dipilih di antara yang lain nya..
menghadapi ujian ini..



Tapi dasar manusia tuh jugak..
kurang rasa syukur tuh..
Ya Allah ampuni aku..
jadikan ku hamba yang sentiasa bersyukur..



Ye sepatutnya penantian ini..
mengajar aku menjadi lebih sabar..
bukankah kau meminta kesabaran yang maha tinggi dari Tuhanmu?
Nah..sudah diberikan ujian..
untuk mengukur sejauh mana tingginya kesabaranmu..
mengapa mesty dipersoalkan lagi?



Ye penantian ini juga..
sepatutnya mengajar aku lebih tabah kuat dan cekal..
bukankah kau jugak minta diberikan ketabahan, kekuatan dan kecekalan dari Tuhanmu?
lantas..mengapa..mengapa mesty dipersoalkan lagi?



InsyaAllah masa itu akan tiba juga..
dan ketika tuh aku harapkan..
dapatku tersenyum..
mendongak ke langit..
dengan mata terpejam..
sambil bibir dan hati mengucap syukur..
alhamdulillah



Segalanya dalam pengetahuan-Mu Ya Rabb..
hanya pada-Mu kusandarkan segalanya..
hanya Engkau tempat ku bergantung harap..
semoga Kau memberikan pelangi indah dalam hidupku..
nanti..




~Luahan hati seorang 'aku' yang tengah hebat memikirkan masa depannya yang tak pasti~

p/s: rilex la...nih baru ujian kecil..tak kan dah tak sanggup kot???


~((: terima kasih sudi baca :))~

Oct 23, 2011

Fikiran Yang Menerawang Jauh

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum






Bersabda Nabi SAW: "Sesiapa yang selalu beristighfar (minta keampunan dosa), nescaya Allah akan menjadikan baginya kemudahan bagi setiap kesempitan, kesenangan bagi setiap kesedihan dan memberinya rezeki tanpa diduga olehnya". (HR Abu Daud)



****

Malam tadi tengok horror movie kat channel 413..biasalah bila dah horror movie, mesty ada kes2 kematian..tak kisahlah bagaimana dasyat dan tragisnye kematian dye..



Kalo dulu bila melihat 'kematian' yang dilakonkan..saya tak rasa apa..orang tuh hanya berlakon je..belum lagi tiba ajal dye..



Tapi sekarang nih..entah kenapa..setiap kali melihat 'kematian' yang dilakonkan..hati dan minda saya tak akan pernah stop dari memikirkan pasal mati..



Sebab kita yakin dan pasti satu hari nanti, kita juga akan mati..cuma tak tahu bila, kat mana dan bagaimana kesudahannya...



Dan hati ini tibe2 je takut nak hadapi saat tuh..walaupun kadang2 saya rasa macam hidup selamanya di dunia nih..



Tapi kemudian saya sedar..dunia nih hanya sementara jer..kehidupan selepas itu yang sebenar2nye..



Astaghfirullahalazim..



Mula terfikir..



Apekah cukup amalan saya selama ini?



Apekah segala dosa yang saya lakukan terampun?



Apekah segala amal ibadah dan kebajikan yang saya lakukan diterima Allah?



Kalau Allah tak terima macam mana?



Kalau Allah tak ampunkan dosa2 yang menimbun tuh macam mana?



Dan kehidupan di alam sana dan seterusnya macam mana?



Sedangkan amalan yang dibuat hanya sikittt sangat..kalo nak banding dengan orang lain..



Dan paling ditakuti..pengakhiran saya kat akhirat nanti macam mana? syurga atau neraka?



Pengakhiran keluarga saya juga macam mana? di syurga atau neraka?



Kaum kerabat saya juga macam mana?



Kawan-kawan lagi...di mana tempat mereka nanti..syurga atau neraka?



Kalau nak diikutkan, saya tak larat nak fikir..tapi minda dan hati saya nih degil..tetap juga nak fikirkan..macam mana..macam mana..macam mana..



Kadang2 nak berseronok sangat pun..macam serba tak kena..walau banyak dari tuh rasa macam terlupa pulak yang mati tuh bley menjemput siapa2 tak kira waktu..tak ada hint..tup2 mati..innalillah



Hmmmm..



Ada masa kita jumpa lagi yer kawan..insyaAllah..assalamualaikum~


p/s: alangkah nikmat dan bahagianya kalau segalanya kerana Allah


~((: terima kasih sudi baca :))~

Oct 21, 2011

Musykil Dengan Produk Terbaru Apple

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum


Oh-owww sudah pukul 3 pagi daa..




Ada sesiapa yang tak tidur lagi?? atau mungkin baru bangun? *bagus kalo bangun untuk buat tahajjud..hehe*



Korang buat ape ea memalam bute macam nih masih depan lappy lagi? ish2...dah2 pi tidur la ;b



Eyh, sebelum tuh..jangan tidur lagi...meh2 saya nak tunjuk something
cool..superb..amazing..gempax habis lah!



Jeng-jeng...







See? lappy Apple keluaran terbaru!!!!



"Style tak lappy pakcik? Kau ada?" ahaks



Tak yah nak keluar duet riban2 kalo nak beli lappy...dye sendiri bijak..guna polisterine pun boleyh ;)) ngehehehe



Korang pun bley jadik bijak gak wut..tiru je ape yang pakcik nih buat..hohohohoho...*tak nak apple pun tak ape...compaq, hp, acer, lain2 pun boleyhhh..ngeh3*



Okeyhlah..time to sleep! mornyte guys :))



Assalamualaikum~


~((: terima kasih sudi baca :))~

Oct 20, 2011

1st Giveaway Mr Baiz~ RM300 Untuk Dimenangi!

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum





Nampak banner tuh? kalo xterang/xjelas..klik la untuk tumbesaran sihat *tuh pun kalo bley besar..kehkeh*



Terima kasih daun keladi,
Lain kali ada ape2 contest/GA/Segmen bley la tag saya lagi..
huahuahua =b



Rm300 tuh? sape nak bagi sesenang gitu..orang rezki lebey jer bley nak share2..hehe



Korang tak nak?? Siyes tak nak nih? Rugi-rugi!



Join? KLIK SINI yer..even nak tau lebey lanjut pun..korang klik sinun tuh gak..okeyh bebeh?



Oh yer sebelum terlupa..meh nak tag mysara :))



Selamat hari khamis semua *pergh giler skem ayt ak..ish*



Esok jumaat der..so? xdelah..cume suka terlebey sbb penghulu segala hari nak datang *ahaks dan2 cover time nih jugak*



Chow dulu la..nak pekena teh ais jap..nak? pi la buat sndiri..ngeheheh..der rezki, jumpa lagi kawan, insyaAllah..assalamualaikum~


~((: terima kasih sudi baca :))~

Oct 18, 2011

Peringatan Buat Diri Juga Sahabat2 Perempuan Muslim Semua

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum


Dari dulu sampai sekarang..memang minat Kak Wardina habis!



Aipppp2 jangan salah sangka yerr...bukan songsang okay!..les lagi la...huihhh mintak dijauhkan Allah lah..berdosa tau 'melampau batas' nih..



Begitu tertarik dengan apa yang Kak Dina sampaikan..dan sebab tuh la saya rasa wajar untuk saya share dengan sahabat semua..especially sahabat perempuan muslim..



Bukan hanya untuk tatapan telinga semata..tetapi supaya kita saling ingat-mengingatkan antara satu sama lain..insyaAllah



Ia sudah tentu lah peringatan buat diri saya sendiri..agar tak leka dan asyik dengan cinta terhadap sang lelaki..sehingga boleh menjerumuskan diri ke lembah kehinaan..sehingga melupakan/mengabaikan cinta pada Sang Ilahi..



Dan tak ketinggalan jugak peringatan buat awak2 yang mungkin tersesat datang ke blog picisan ini :))



Jom kita dengar apa yang K.dina sampaikan..nampaknya begitu bersemangat :))






Okeyhlah..chow dulu..jumpa lagi yer..assalamualaikum~



~((: terima kasih sudi baca :))~

#2 Selasa Yang Kurang Kata-kata

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum





Korang? Ada handsome ke??



Tak yah nak mengaku/perasan handsome kalo tak reti memasak!..hahaha



Eyh rilex lah..gegurau jerkkk..tak kan makan dalam kott ;b



At least dapat masak nasi + telur goreng kira okeyhlah tuh..bley lah nak survive kot time isteri tengah dalam pantang..kuikuikui...peace ;))



Jumpa lagi, insyaAllah..assalamualaikum~


p/s 1: yang tak kahwin lagi, baek korang prepare..bley ringankan beban isteri nanti..isteri pun tambah sayanggg...hehehe

p/s 2: nih nak carik husband chef nih..ahaks


~((: terima kasih sudi baca :))~

Oct 14, 2011

Siapakah Kita Di Hadapan Allah Untuk Berkata Tidak Atau Tunggu Dulu?

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum







Di sini saya kongsikan juga video ucapan yang disampaikan Sultan Brunei..jom dengar :))







Beruntung betul negara Brunei punya Raja dan pemerintah sebegitu..walaupun kaya raya..tapi tetap punya jiwa hamba dan takut akan-Nya..semoga Allah terus merahmati negara Brunei..



Dan Malaysia???? Bila lagi nak implement Islamic/Syariah Law???



Well...fikir2kan..



Chow dulu yer..ader rezki kita jumpa lagi..assalamualaikum~


p/s 1: tabik spring toink2 lah kat Sultan Brunei!

p/s 2: nak berhijrah ke Brunei lah lepas nih...hikhikhik *dan2*

p/s 3: Ya Allah, tolong selamatkan Bumi Malaysia dan rahmatilah ia..amiin~


~((: terima kasih sudi baca :))~

Oct 13, 2011

Surah Injilu Matay...Al Quran Tiruan

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum


Ini hanya entry copy paste dari fb tapi saya olah ikut penyampaian saya..untuk sebaran kepada semua yg beragama islam..




Nampak tak tulisan dalam kotak tuh?? itu bukan surah dalam Quran..tiruan semata..kalo x caya, pi cek Quran pi..



Semoga kita semua berhati2 jangan sampai terbeli dan digantung di rumah kita..



Tolong baca!!! Jangan biarkan kita diperbodohkan oleh orang2 kafir..



Kalau ternampak penghujungnya ditulis 'Surah Injilu Matay'..terus reject!



Sebar2 kanlah...tak kesah lah melalui belog, emel mahupun fb...atau dimana2 aja..supaya umat islam berhati2..



Jangan terpedaya pada rupanya aja tetapi tengok dan selidik juga isinya..tengok keseluruhan..



Sekali pandang macam ayat dan kalimah Al-Quran tapi sebenarnye....ayat dari kitab Bible!



Wallahu'alam..



Saya nak beradu dulu..hehe..jumpa next time yer, insyaAllah..assalamualaikum~


~((: terima kasih sudi baca :))~

Oct 12, 2011

#5 Wordless Wednesday

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum






Nampak?? pergh! korang meme terer...



Xnampak??...cuba tenung lame2 sampai tembus desktop ang...*gerenti berpinar mata xpun pening*



Still xnampak lagi?? alamatnye xlama la tuh...kehkehkeh



Chow dulu yer...tenung2kan..kita jmpe next time yer..insyaAllah, assalamualaikum~


~((: terima kasih sudi baca :))~

Oct 11, 2011

Ori Ke Tak Handphone Anda?

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum



*ishhh kalo dapat nih..huh heaven!*


Rata2 semua orang dah pun miliki handphone sendiri kan..xkesahlah kalo yang jenis nokia 3310 pun...handphone jugak kan? *walau ada orang cakap " alah buat baling anjing boleyh ler hp tuh..huhuhu*



Namun...sejauh mana korang tau ke-original-an hp korang tuh..? walaupun kita boleyh check melalui bateri dye..tapi..masih lagi ada cara macam mana nak check/tahu apekah hp kita ori atau x..



Cara dye sangattt lah mudah semudah 1 2 3 or a b c...hehehe



Soo..jom try!!!..hanya mengambil masa few seconds jer...


1) Korang just perlu type kat hp korang *#06#


2) Nanti lepas tuh akan keluar IMEI (International Mobile Equipment Identity)


3) Semak nombor IMEI hp korang di kedudukan 7 & 8

Cth: 358671017470473 ..... kedudukan 7 & 8 ialah ******01*******

4) Now..semak pula samada hp korang ori atau tak..how?? tengok bawah nih ..

02 or 20 : dari China = LOW QUALITY
08 or 80 : dari Germany = FAIR QUALITY
01 or 10 : dari Finland = VERY GOOD
00 or 03 or 04 : dari kilang asal hp = BEST MOBILE QUALITY
13 : dari azerbaijan = VERY BAD QUALITY & DANGEROUS FOR HEALTH

Selamat mencuba! =) *cuba jangan tak cuba*


Chow dulu yer..hingga ketemu lagi, insyaAllah..assalamualaikum~


~((: terima kasih sudi baca :))~

Oct 10, 2011

Sebatan Cara Islam Vs Sebatan Cara Civil

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum






Kalo kita compare dua2 cara sebatan nih..jauh betul beza dye..dalam hukuman sebat cara civil, pesalah akan dibogelkan dan disebat sehingga terpancul isi daging mereka...tapi dalam hukuman sebat cara islam, pesalah tidak dibogelkan dan kulit pesalah tidak dilukakan..



Walaupun ianya satu hukuman..tapi masih terserlah sifat Allah itu yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..Subhanallah..



Just short update..hingga bertemu lagi, insyaAllah..assalamualaikum~


p/s: seram+ngeri tgk sebatan cara civil nih..


~((: terima kasih sudi baca :))~

Oct 8, 2011

Sekali Dalam Setiap 823 Tahun

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum



FAKTA YANG MENARIK!!!! MARI BACA...MARI BACA!!!



Tahun ini kita akan mengalami 3 Tarikh yang jarang berlaku dalam setahun...iaitu :

  • 1/11/11
  • 11/1/11
  • 11/11/11


Bukan itu saja...cuba ambil 2 nombor akhir tahun kelahiran kita & tambahkan dengan umur kita pada tahun ini...keputusannya ialah 111

Contoh : 92 + 19 = 111
Saya : 88 + 23 = 111
Adek saya : 93 + 18 = 111
Nenek saya : 42 + 69 = 111

Pada Bulan Oktober (sekarang nih) nanti akan ada :

  • 5 kali hari Isnin
  • 5 kali hari Ahad
  • 5 kali hari Sabtu


Dan perkara ini hanya akan terjadi SETIAP 823 TAHUN SEKALI!!!!



Saya dah pun pergi cek calender tadi...ternyata yup ada 5 kali hari isnin, ahad, sabtu..Subhanallah..sesungguhnya Dia jugalah yang Maha Mengetahui segala sesuatu juga Maha Berkuasa...



Okeyhlah..nak p sarapan...awak2 semua dah sarapan?? moh la kita..jangan skip sarapan yerrrr...sarapan tuh penting!!!...assalamualaikum~


p/s: hari hujung minggu nih korang tak de gi mane2 ke?? saya, insyaAllah pergi jumpa kawan2 masa sekolah dulu kat sunway..jom2 pi sunway..kita maen ice skating :)


~((: terima kasih sudi baca :))~

Oct 7, 2011

Perfumes Farm Contest

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum



Dah lama tak join contest2 bagai nih..entah kenapa mood nak bercontest datang pulak di hari jumaat nih..hehehe






Korang, kalo nak juin...klik SINI yerr...



Tapi kena cepat2 la...sebab contest tuh end 15 Oct , pukul 9 am..



Puas godek2 gambar...lastly jumpa yang nih je lah..xpe, kita join jer..saje suke2..tapi kalo dah rezki saya menang..alhamdulillah :))

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-






Gambar nih masa kitorang pergi air terjun Sg Chilling..baru je habis final exam final year..tuh yang excited kemain nak main air..mandi mande..tapiii apekan daya..sampai2 sana jer, hujan masih turun *odw lagi dah hujan, dgn hrpn sampai sana, hujan bentilah*...sooo, pihak sana tak benarkan kitorang naek sampai ke puncak air terjun tuh..mandi je lah kat bawah...wuuuu...



Dan untuk memenuhi aktiviti lapang, main je la snap2 gambar..ape lagi boleyh buat kan?? nak naek puncak, orang tak bagi..bahaya..



Erm..tuh je lah kot..chow dulu yer..assalamualaikum~


p/s: adek ajak buat roche ptg nih :))


~((: terima kasih sudi baca :))~

Oct 6, 2011

Nih Hapelah Pakat Nak Campak-campak Segala

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum


Baru2 nih kt dengar bayi dicampak dari flat oleyh seorang ibu muda kalo xsilap *kalo silap, tolong tegoq noh-saya pun sepintas lalu je dengar kesah tuh kat tv..sbb mase tuh tengah berfacebooking..jadik tak berapa nak fokus....huhuhu*



Then, dengar pulak sorang ibu campak anak dye yang usianye 6 bulan..berlaku kat Tawau..sebab ape? haaaa korang kena lah terjah SINI...ngeee~



Haihhhh dyorang nih..suka2 dye je nak maen campak2..ingat anak tuh barang mainan ke yang bley dicampak2?? dye MANUSIA la weyh!!..makhluk Tuhan yang bernyawa!!



Tau tak anak tuh amanah??? jaga elok2 xboleyh ke?? kesianlah budak chomey2 kena baling macam tuh..dyorang bukan tau ape pun lagi..ishhhh cer orang baling/campak ang camtuh?? nak???


uishhh chomeynye..geram betul


Nih belum masuk yang kes terlanjur dan sengaja melanjurkan diri tuh....time buat anak kemainnn...suke je dye ea..time nak bertanggungjawab..macam2 berlaku..buang anak la..itu la ini lah..*malaih haa nak ulas panjang2..benda setiap hari ada je kes2 macam tuh..tengok je tv/akhbar..xpun on internet..bersepah citer*



Therefore *ewahh kemain speaking dye..haha* Peringatan buat diri saya dan juga sahabat semua..once u become a father/mother..jagalah anak tuh lek lok ea...amanah Allah tuh..



Bagi yang dah terlanjur tuh..bawak2 la bertaubat selagi Pintu Taubat DIA masih terbuka..jangan sampai bila nyawa dah sampai kat hujung, baru nak bertaubat..time tuh tak berguna lagi dah...



Oklah, saya nak chow dulu..hingga ketemu lagi..assalamualaikum~


~((: terima kasih sudi baca :))~

Pesuruhjaya Sumpah Cakap....

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum



Pesuruhjaya Sumpah cakap....bakal2 doktor jangan mintak Putrajaya Hospital..sebab doktor2 kat Hospital Putrajaya tuh sombong2 belake...kehkehkeh...nih pun sebab laporan dari orang ramai...



Jadik, sesape yang planning nak amek course medic/tgh belajar medic skrg nih..nanti masa isi borang penempatan, jangan letak Putrajaya dalam choice korang yerrrr..nanti tak pasal2 di cop sombong...hohoho..even me pun, dye tak bagi keje kat hospital putrajaya tuh..ahahahah...well, uncle, wut can i say kalo rezeki saya dah memang kat sana :)



Ingat tuh!! JANGAN LETAK PUTRAJAYA DALAM PILIHAN PENEMPATAN KORANG!!!



Oklah nak bgtau tuh jer..chow dulu yerr..assalamualaikum~


p/s: tapi sy xpernah kesah..lantak la..sy tetap nak PUTRAJAYA!!! dekat ngan rumah..bley save duettt banyak woo..


~((: terima kasih sudi baca :))~

Oct 5, 2011

Cool Tak Design RM50 Baru Nih?

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum






Sekali pandang..wa dah terpaku!! *okeyh, nih tipu jerk..huhu*..cool jugak saya tengok..bley tahan lah design dye...



Tapiii...betul ke nih latest design dye?? Nak tau? korang kenalah terjah SINI yerr..takpun bley je korang terjah SINI gak..



Hmmm alangkah bagusnye kalo BNM keluarkan duet nih...cantik pun cantik...lagipun kt tak pernah lagi ader not warne kuning kan? kehkehkeh



Pendapat korang?? cantik tak rm50 baru nih?



Oklah chow dulu yerr..assalamualaikum~


~((: terima kasih sudi baca :))~

Oct 3, 2011

Jangan Sekali-kali Bentikan Krete!

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum



Nah korang baca nih!..




If you see a guy (especially Indian) who rides a motorbike with a bloody hand knocking on your window demanding you to stop and asking for tissue paper to clean the blood when you are driving a car, remember DO NOT stop the car at all. Even if he damages your car or holds the side mirrors tightly, DO NOT stops the car but drive directly to the nearest police station. This kind of criminal tactics have been reported in about 40 cases in Seremban, K. Lumpur, Shah Alam, P.Jaya and Klang Town police stations (actually around the whole country). These guys are mainly Indian gangsters, They work in a group and dare to commit this crime even in crowded areas where nobody will dare to stop the car to help you. The main purpose of this dirty tactic is to rob you and/ or even commit rape if you are female driver driving alone. Please forward this message to the people you care about. Dr Jeyashree Srinivasan Island Hospital Tel: +6012-4308125 +6012-4308125 +6012-4308125 +6012-4308125



Husshhh macam2 la sekarang...dunia akhir zaman memang macam nih...benda bukan2/pelik2/mengarut2/dasyat2 memang senang je nak berlaku..esok lusa entah apa lagi la yang jadik...wallahu'alam



Ishhh buat seram+takut orang je lah..hidup aman damai penuh harmoni dan sentosa tak boleyh ke weyh??? alahaiiii...nih yang nak drive sorang2 tak berani nih...tapiiii kalau keadaan dah memaksa....nak buat macam mana??? nak tak nak terpaksa lah...dah alang2 memang kaki pandu laju, memang wa pecut jerr...tak kose nak benti2..ang nak tergolek ke nak tertiarap ke hape..lantak ang la..sape soh wut keje gitu...kan dah kena..padan muka..ahaha



Haii minta dijauhkan lah Ya Allah dari kecelakaan dan kejahatan dunia sekarang nih..amiinnnnn~



Dah! Chow dulu..


~((: terima kasih sudi baca :))~

Oct 1, 2011

I Think...I Shud..For Awhile

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum



PERHATIAN!!!!! ENTRY KALI NI HANYA TULISAN SEMATA..TIADA GAMBAR UNTUK MENCUCI MATA..SEKIAN!!



Pejam celik pejam celik dah pun masuk oktober..pantas nye masa berlalu..tak pernah pun nak tunggu kita..



Pejam celik pejam celik jugak dah lebih kurang 5 bulan saya dok mengganggur kat rumah..ternak lemak plus jadik baby sitter to my one and only beautiful niece..so far..



Hari jumaat petang if i m not mistaken..got letter daripada Lembaga Farmasi (LFM)..sebelum nih pernah saya citer yang saya dapat offer letter dari SPA ..so, kira nye surat dari LFM nih d 2nd letter la...cuma nak tunggu letter yang ke3 which is surat penempatan..tapi tak tahu lah bila..just wait & see jer lah...ada rezki adalah..insyaAllah..



Selasa lepas buat medical check up..and dis coming wednesday kena buat lagi..review by doctor pulak..really hope sangat yang saya sihat walafiat..kalo ader paper masalah, risau jugak kalo tak dapat kerja nanti eventho surat semua ada..eventho terikat dgn jpa bagai.. pliss pray for me guys..i really want dat job..



And maybe starting october nih saya akan kurang update..atau mungkin tak update langsung..sampai bila tuh.....wallahu'alam..



And sepanjang masa tuh jugak..mungkin akan kurang terjah-menterjah blog2 korang..and mungkin jugak lah akan ketinggalan dgn cerita2 hotsssss dr korang..*so sad*



Sebab ape?? tak perlulah dipersoalkan..biar ajelah saya dan Allah je yang tahu...



Sangat2 berterima kasih pada awak..awak..yeee awak...and tak ketinggalan awak juga..sebab sudi meninggalkan jejak-folo-baca-komen kat blog picisan nih..blog nih tak adelah menarik sangat macam2 blog2 orang lain...biase2 jer..*siapalah kita kan..cewwahh..ahaks*



Saya menulis ikut mud..saya menulis apa yang terlintas di fikiran..soo, kalo dah carca merba ayat tuh..faham2 aje lah yer..



Dan mintak maaf sangat2 pada yang tinggalkan jejak kat shoutmix tuh..saya mungkin tak berkesempatan untuk terjah korang balik..mungkin kalo ader kelapangan atau rasa nak berblogging tuh muncul balik..insyaAllah akn cuba untuk terjah korang balik..



Wut else huh?? ermmmm...rasanya sampai sini ajelah kot..kang tulis panjang2 borink pulak..so, better stop dulu lah..



Sekian, assalamualaikum~


~((: terima kasih sudi baca :))~

Copyright © 2012 | Designed by Syahkamz