Oct 11, 2011

Ori Ke Tak Handphone Anda?

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum



*ishhh kalo dapat nih..huh heaven!*


Rata2 semua orang dah pun miliki handphone sendiri kan..xkesahlah kalo yang jenis nokia 3310 pun...handphone jugak kan? *walau ada orang cakap " alah buat baling anjing boleyh ler hp tuh..huhuhu*



Namun...sejauh mana korang tau ke-original-an hp korang tuh..? walaupun kita boleyh check melalui bateri dye..tapi..masih lagi ada cara macam mana nak check/tahu apekah hp kita ori atau x..



Cara dye sangattt lah mudah semudah 1 2 3 or a b c...hehehe



Soo..jom try!!!..hanya mengambil masa few seconds jer...


1) Korang just perlu type kat hp korang *#06#


2) Nanti lepas tuh akan keluar IMEI (International Mobile Equipment Identity)


3) Semak nombor IMEI hp korang di kedudukan 7 & 8

Cth: 358671017470473 ..... kedudukan 7 & 8 ialah ******01*******

4) Now..semak pula samada hp korang ori atau tak..how?? tengok bawah nih ..

02 or 20 : dari China = LOW QUALITY
08 or 80 : dari Germany = FAIR QUALITY
01 or 10 : dari Finland = VERY GOOD
00 or 03 or 04 : dari kilang asal hp = BEST MOBILE QUALITY
13 : dari azerbaijan = VERY BAD QUALITY & DANGEROUS FOR HEALTH

Selamat mencuba! =) *cuba jangan tak cuba*


Chow dulu yer..hingga ketemu lagi, insyaAllah..assalamualaikum~


~((: terima kasih sudi baca :))~

11 comments:

NHY said...

menarikk.. nak try lahh

CikHoneyBee said...

cikhoneybee pnye henfon dari kilang asal : Best Mobile Quality

Ahmad Uzair said...

finland!

fuad ansari said...

aduishh.. time ni pulak hphone nak abis bateri..

but, thanks for sharing.. (",)

Abg Stalker said...

klu nk bli hp la elok check emei code dia ni dlu.bkk bateri,tgk kt bdn blkg hp tu pun ada. :)

Sha said...

@NHY: try jgn xtry..hehe

Sha said...

@CikHoneyBee: bgus2..sy punye pn dr klg asl gak..

Sha said...

@Ahmad Uzair: nseb bukan dr azerbaijan..ahaks

Sha said...

@Fuad: hoho xpe2..bebile time bttry xkong, cube la buat..tgk hp 2 kualitas nye mcm mane :)

Sha said...

@Abg Iz: benda baru tau skrg bro..nk buat mcm mane..xpe2, nti dpt smsung galaxy s2 tuh, sy cek mende alah nih dulu baru beli..tuh pn kalo igt..ahaha

ahLia teeeetttttt..... said...

nice tips

satu hp dari china, satu hp dr finland.

macam2

Copyright © 2012 | Designed by Syahkamz