Oct 28, 2011

Lightroom 3 Memang Ossem!!

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum


Bagi penggemar edit picture..sofware lightroom nih, korang PATUT ADA!!



Why?



Sebab dye OSSEM, COOL and BEST! Serious!!



Kalo xde nih, memang RUGI!



Apa itu lightroom? it's a software..hohohoho...




Okeyh2..be serious!



Adobe lightroom tuh satu software yang mana korang bley guna untuk edit gambar..mungkin bagi pengguna baru *macam saya* pada awalnya agak blur2 la macam mana nak gune..but once u know how to use it...serious! u gonna lurve it :)) tak percaya? cuba la try guna...



Nak guna software ni, kena ada preset..tapi tak pe, preset nih korang bley download dari internet..no worries...*tapi siapa terer, bley la kalo nk cipta preset sendiri..heheh, lepas tuh nti inform saya, bley saya download n guna terus preset tuh but make sure yang cool-gempax habis la yer ;)) * dan mesty korang tertanya2 ape preset tuh kan?


*haaa yang dalam bulatan merah tuh la dye preset - gambar tuh jadik mcm tuh, sebab guna preset yg dah sedia ada dlm software tuh*



Preset tuh setting editor yang mana korang just bley guna kan straight away untuk dapatkan effect yang cool..no need to ubah sana sini...just download, masukkan dalam folder, masukkan dalam lightroom, dah terus bley guna preset tuh, nanti gambr korang terus cantik..hehe



Faham? *harap paham la yer :)) tapi kalo xfaham jugak, klik suterablogger kat bawah tuh lebih kefahaman :))*



Macam mana nak masukkan preset dalam lightroom? how to use it? macam mana nak edit picture guna preset yang dah di download? and all about lightroom & segala tutorial yang berkaitan penggunaan lightroom tuh....



Haaaa korang terjah SUTERABLOGGER nih!!



Banyak tutorial yang dye buat berkaitan dengan lightroom...grab the chance to learn new thing...jangan lupa terjah yer bagi mereka yang suuuuukeeee edit2 picture tuh :)) *like me..ahaks*



Enjoy using it ;)



Oh ye..sesiapa yang nk software nih..korang bley DOWNLOAD SINI *ihsan Bro Joe - thanx bro* :))



Adios..nak gi makan, dah berkeroncong perut nih..jemput makan :))


p/s 1: lepas makan solat segala..continue blogwalking, tuh pun kalo rajin ;))


~((: terima kasih sudi baca :))~

16 comments:

fuad ansari said...

bab sape nak buat preset tu tak kisah sgt... bab sape nak bagi pinjam cd photoshop lightroom ni yg menjadi persoalan utama sekarang.. (",)

syahirah said...

@Fuad: skrg xyh pnjm2 bro..kita maen download2 je..hehe..kalo bro nak, tuh klik kat DOWNLOAD SINI :))

BeaN MorENo said...

thanks for the link...saya cuma berkongsi apa yang saya tau je hehe

Ckelat Blog's said...

thanks sbb kredit blog sy..

1. preset ni lebih kurang mcm automatic color... mean.. setiap preset ada peranan dia sendiri... nk wat effect HDR,contrast,soft color...

2. boleh terai 1 per 1 preset slps di"load".. dan gunakan CTRL + Z utk undo ( jika anda rase preset yang dipilih tidak sesuai ) kerana apabila byk preset digunakan... effect nya akan bercampur..

3. Contoh, apabila 1 preset di pilih.. anda disarankan untuk menggunakan tools disebelah kanan secara manual.. seperti contrast,color touch-up,cropping & byk lagi...

* untuk belajar secara online dengan saya sila add skype sy >> atromen7

syahirah said...

@Bean:tau lah jugak dr sy yg baru nak belajar..nti kongsi banyak2 lagi yer..hehek

syahirah said...

@Ckelat:ohh okeyh2..insyaAllah :))

Encik Bedak Sejuk said...

pergh...macam best jee... photoshop pun tak geti lagi... =="

IBU GEBU said...

wah, bestlah software ni...

Wanie said...

paham2! nampak cantik gambar tu..nak download gak..thanks ya ^^

Cik Gee said...

haha.. nak main adobe yg sedia ada pon gee terkial2.. inikan pulak nak berjinak2 dgn yg baru.. x dapek... hehe.. :p

syahirah said...

@EBS: mmg best pun..mahirkn nih dulu..bru mahirkan photoshop..ahaks

syahirah said...

@Ibu Gebu: Best2..try la..fun working wth it :))

syahirah said...

@Wanie: sila2 :))

syahirah said...

@Cik Gee: xpe..kita biakn terkial2 dua2 adobe nih..hua3 *peace*

Anonymous said...

Amazing issues here. I am very glad to look your post.

Thank you so much and I am having a look ahead to
contact you. Will you please drop me a e-mail?

my web-site ... http://www.exoticcarrental.com/user_detail.php?u=madgebarre

Anonymous said...

Everything is very open with a really clear clarification of the challenges.
It was really informative. Your website is extremely helpful.
Many thanks for sharing!

Also visit my web page :: Social Networking de Mise en relation via PHPizabi

Copyright © 2012 | Designed by Syahkamz