Nov 1, 2011

Yang Mana Satu Menjadi Pilihan Anda?

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum


Diberi pilihan...yang mana satu pilihan anda???



1) Berpuasa sunat yang dijanjikan ganjaran penebusan dosa setahun yang lalu dan setahun akan datang (insyaAllah) pada 9 Zulhijjah (dis coming saturday) sebagaimana yang disebutkan:

Dari Abu Qatadah r.a berkata, Rasulullah SAW pernah ditanya tentang puasa pada hari 'Arafah, kemudian Baginda menjawab:


"Puasa itu dapat menebus dosa setahun yang telah berlalu dan setahun akan datang" (HR Muslim)


Bila tak pilih nih, jiwa gusar..macam rugi lah pulak kan..dosa berlambak2 tuh..sape nak ampunkan kalo bukan Allah?..kena tunggu setahun lagi untuk bertemu dengan next 9 Zulhijjah *itupun kalo masih berkesempatan..kalo nyawa dah melayang?..how?*








2) Kawan lama-rapat (same gender) yang jarang sekali bersemuka..dan bila berpeluang berjumpa atas izin-Nya, dia dengan sukarela nak belanja makan dan belanja untuk bersuka ria (main bowling/activity yang mungkin mengeluarkan peluh-dan tenaga yang banyak-yang mungkin korang akan penat/letih/xbermaya kalau berpuasa)



Sebab dah lama xjumpa, dgn harapan boleyh spend time together-dan bukan senang nak merasa bila kawan belanja-sangat susah okeyh nak tengok dye belanja kawan2 dye-nih lah masa dye-ketuk habis2 (bila lagi nak ketuk kaw2 kan? time nih lah)..hehe...and rasa entah bila boleyh spend time bersama lagi...*since he/she is very buzy with work*



Dan buatnye..kita berpuasa..tapi bila time makan tengahari..dye belanja kawan yang lain *yang ikut serta beronggeng bersama* dekat tempat yang....super syiox..tak pernah lagi terjah..nih 1st time..pulak tuh, makanan yang super sedap-yang bisa menggoncang iman untuk berbuka-yang bila sekali tengok, fuh bikin kecur air liur..how?



*mane satu nak pilih nih? dua2 okeyh je? haihhh*



So, hagak2 yang mana korang akan pilih? :))


~((: terima kasih sudi baca :))~

7 comments:

Abg Stalker said...

no1 tu terbaik la..no2 pun ok jgk.tp berhati2 jgn smpai ada dosa kering. ;)

Abg Stalker said...

hahaha..ok2,bdk comel skli dijemput ye. :)

♛ dja sukhri said...

Cadangan: Berpuasa jelah. Pastu time kawan belanja, TAPAU!

Psstt. Hakikatnya, saya lebih suka nombor 2. Sebabbbb, puasa ganti pon saya tak wat lagi, apetah lagi yang sunattt.. Ish, ape la saya ni. =__=

Wanie said...

yang first dan second..:) suruh kawan belanje malam ke..hehe..

ILA HonEyBuNNy said...

adehhh....cmna nak jawap neh...pilih puasa lagi ..hehe...boleh ja nak keluar dgn kwn lama tu kan..cakap kat kawan..lain kali belanja lagi xpun time berbuka puasa...hehehhe

CikGu Ma said...

insyallah, saya ni x mudah terliur..hehehe

**yaaa..blog bertukar wajah...rasa macam diri sendiri..pink sebelum ni sebenarnya adalah kaler yg sangat alergik..heheh

RinsyaRyc said...

dari dulu nak tanya... amende 'ronggeng' tu? <---org sarawak x pernah guna bahasa ni~

Copyright © 2012 | Designed by Syahkamz