Nov 28, 2011

Ohhh Macam Tuh Rupanya Kat ED

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum


Malam tadi first time sebenarnye nite shift..from 10am to 7am...9 jam tuh...mau tak sakit kepala nak berjaga...



Tak pernah2 lagi lah nite shift..even sebenanrnye, budak baru macam saya nih tak ader pun lagi jadual shift2 dan tak sepatutnya pun lagi nite shift kat ED tuh...nih pun sebab ganti senior PRP yang sepatutnya kerja malam tadi...




Alhamdulillah banyak ilmu ke-drug-an yang diperoleyh..opzzz korang tau tak ED tuh stands for wut?? Emergency Department la..heheh



Tak der lah complicated nye drug pun...just simple2 nye drug jer...*igtkan emergency yg mcm dlm tv tuh..dgn ambulance bagai sume..huhuhu*



Sini saya nak share sket ubat2 yang bese diberi kat patient time kat ED...kebanyakan ubat yang patient dapat pun hampir sama jer..antaranye:



  1. paracetamol tablet : untuk demam+tahan sakit..ambil bila perlu, but make sure not exceeding 8 tablets a day
  2. paracetamol syrup (bese untuk budak) : sama lah untuk demam..
  3. paracetamol suppository: ubat yang bentuk macam bullet..masuk ikut punggung yerrrrrr...jangan pi makan pulak..ish3..untuk demam..kalo yang jenis panas sangat (39-40 degree celcius)
  4. diclofenac : tahan sakit..tapi lebih kepada sakit yang lebih kuat..ambil bila perlu jgk
  5. tramadol : hurmmm also same like diclofenac+paracetamol...untuk tahan sakit..tapi lebih2 lagi sakit dye dari yang sakit ambil diclofenac....
  6. bromhexine: untuk cair kahak...
  7. chlorpheniramine: untuk selsema..tapi kena careful la sebab ubat nih menyebabkan kengantukan...sooooooo make sure after taking dis drug, dont operate mechine/driving..bahaya wooo...silap aribulan, kioq...cedera tak pe gi...kalo kioq??


Hurmmmm ape lagi ea??




  1. triprolidine+pseudoephidrine: pun sama gak untuk selsema + menyebabkan kengantukan
  2. antibiotic: untuk bunuh kuman..make sure habiskan dalam masa yang telah doctor tetapkan..kalo 5 hari..sooo 5 hari tuh kne ambil...kalo bleyh jangan skip2 lah...straight 5 hari makan antibiotic tuh..
  3. lactulose: untuk senang buang air besar
  4. diosmin+hisperidin: untuk those yang ader masalah buasir..untuk kecutkan ape yang dah terkeluar tuh..
  5. potassium citrate: untuk lawaskan kencing
  6. thymol gargle: untuk legakan sakit tekak...just kumur2 je...jangan pi telan lak...*kalo dah tertelan..naseblah kan..ahahah*
  7. diphenhydramine expectorant: untuk batuk..boleyh sebabkan mengantuk..
  8. salbutamol: untuk asthma/bantu pernafasan *betul layman term...huhuhuhu*
  9. hyosine butylbromide: untuk sakit perut/sakit yang memulas2 tuh..


Setakat nih tuhh je yang dapat recall balik...mata pun dah kuyu...tak larat nak bukak..kepala dah sakit..harus tidur dulu..jumpe lagi yer di lain entry, insyaAllah..chiowxzzz *entry nih dibuat waktu pagi sebnrnye..tpi sebab tak larat nak edit2..simpan dulu..la nih baru publish...hohoho*


p/s: abaikan no tuh..


~((: terima kasih sudi baca :))~

7 comments:

Mohamadazhan.com said...

selamat bekerja dengan senyuman di malam hari =)

fuad ansari said...

teringat lagi, masa mula2 kerja semua terasa sukar..

dah semakin lama, semakin senang pulak rasanya.. (",)

p/s: silap2 nanti, sambil tutup mata pun boleh ambik ubat yg betul.. (",)
leh la mintak ubat free kat sya kan?? (",)

pospey said...

Hati-hati beri ubat kepada pesakit ....

ILA HonEyBuNNy said...

banyaknya ubat...

berbelit nak sebutnya..ehhehhehe

Abg Stalker said...

byknya nama ubat.paling mengantuk mmg ubat selsema tu.mkn sebijik kecik mmg sah la membuta dlm opis. :D

Syera said...

@azhan: :))


@Bro Fuad: hurmm betul tuh..awal2, sume benda tak tau, bila ari2 buat benda sama, insyaAllah akn mudah..

p/s: hehe..tuh dah peringkat terlbey terror kalo smpi tutup mata pn bley amek ubat..

Syera said...

@pospey: insyaAllah sentiasa berhati2...terima kasih ats peringatan :))


@iLa: tuh baru sket...ader lagy yang lagi berbelit tergeliat lidah nak menyebutnye..hehe



@Abg Iz: hehe..tak de banyak mana abg iz, banyak lagi..cuma sy tak list kan kt sini jer :))

Copyright © 2012 | Designed by Syahkamz