Nov 11, 2011

Nak Hidup!

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum


About a week tak singgah kat blog usang nih..ape lah cite nye sekarang...



Bila dah mula jadi carreer woman nih *cehh poyo je statemen..ahaha* macam tak ada masa nak terjah sana terjah sini..takat facebook tuh pun, alah bukak gitu2..then blah *fb borink*



Alhamdulillah..so far so gud..semalam lapor diri kat jkwp & terus lapor kt hospital yg sepatutnya...*pergh, orang lain lapor isnin depan..aku semangat la konon lapor semalam...padahal, mak yang suroh as it affects seniority ke hape lah..ikut ati nak lapor isnin..haiiii naseb lerr*








Bayangkan within 1 month, starting from day that u self-reported, u have to study giler2...bukak buku sana bukak buku sini..carik ilmu kat laman tuh laman nih..semuanye sebab within that period u have to complete counselling validation!!!



Wow! penangan hpj...hosp laen saya tak tau macam mana..*macam tengok memember yang laen macam relaxxxxx jerr..even certain tuh ade yang nampak lagi stress dari zaman belajar dulu...huhu*



Apa itu Counselling validation?????



That 1..u have to know how to counsel patient..maksudnye, while counselling patient, semua points yang patut ada kena ada lah..like brief pasal disease yang seseorang patient tuh sufferred from, ubat2 yang dye ambil, strength ubat tuh, cara makan, what have to do when miss dose, storage ubat2 tuh macam mana, side effects (the common ones) and many2 more lah..



*best nye dapat pergi pantai-laut*



Imagine ea, within 1 month jugak not only 1 ubat or device (insulin pen, inhaler lah, tubuhaler lah, nasal spray, nasal drop etc), tapi ada lah dalam belas2 jugak yang kena di-kaunsel kan..not in front of the patient..but in front of the pegawai...kalo pass..okeyhlah kan..kalo xpass, means that pegawai tak puas hati dgn cara kaunselling, habis lah..u have to repeat it until u pass..fuhhhh!!! kalo dah buat 2nd attempt stil tak pass lagi, siap la....terus direct counsel to patient...mantap tak mantap..



Dah la hpj is hospital yang boleyh di katakan banyak jugak lah vvip yang datang/jadik pesakit..nak tak nak..have to praktis la macam mana nak mem-versatile-kan language..lalalala



As my boss said, "PRP (Provisionally Registered Pharmacist) time adalah masa yang sangat2 tough, so gain wuteva knowledge as much as u can" ..nak tak nak...rela ke tak..terpaksa lah laluinya..wut else i can do kan..sabar je lah..



And because of that jugak lah..tak dapat lah terjah-komen-say hye2 bye2 kat blog2 korang so far..sorry yer kawan2..maybe when i got kelapangan, insyaAllah will tegur2 korang :)) for those yang tagged me..i m really2 sorry..tak dapat nak sempurnakan nya..hmmm..



*odw pi balakong jusco, tengok langit..bulan penuh..cantik! nak snap, gambar goyang..dan cantik sangatlah jatuh pada 11.11.11*



No more lepak2 time..*mungkin ada lah but sangat sedikit..waaaaa...nak hidupppp!!!*



Hmmm...terpanjang lah pulak..sebab banyak sangat nak dicoretkan tapi tak pe lah...takat nih je lah..borink plak kan korang tengok wording banyak sangat *macam ader je nak baca..haha..xpelah nak baca, baca..tak nak pun tak pe..xkesah..sekadar coretan di malam minggu..kehkeh*



As my boss cakap lagi, "once u work in hospital, no life!!!"



Sooo?? ask urself! those yang nak amek course yang ade relate ngan hosp *especially the critical one* ..think deeply..nak hidup ke tak?hahaha


~((: terima kasih sudi baca :))~

6 comments:

cik violet said...

pergh..mendalam tu..nsb kos ak xde sangkut paut hospital..haha..btw..teruskan kesabaran dalam mncari rejeki :)

Abg Stalker said...

yg ckp tu bos ke pkwe?cehh..:)gud luck ye.x kesah la ssh mcm mn,harungi jgk.

Abg Stalker said...

alamak..tenet prob plk.td da ckp pnjg jgk.hilang :( gud luck k..

fuad ansari said...

lemah semangat kalau bos kata, once u work in hospital, no life!!! (",)

bagi saya, kerja ni mula2 je susah.. dah lama2 nanti, terasa semakin senang walaupun tugas yg diberi semakin sukar...

mungkin pengalaman byk membantu, insyaAllah..

pospey said...

taniah..................

ILA HonEyBuNNy said...

busynya..

ada life cm terhad la kan...hehe

tetiba rasa nak pergi pantai..ehhehe

Copyright © 2012 | Designed by Syahkamz