Sep 11, 2011

Jemput-Jemput Kentang

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum


Jemput-jemput kentang??? ekkk...first time dengar nih..der pulak jemput-jemput kentang...sebelum nih tak pernah tahu kewujudan dye..huuu


Yerler.... saya orang kampung..benda 'pelik2' macam nih kurang pendapat perhatian sket..huhuhu..laen la jemput2 pisang ke..gula ke..kelapa ke...bawang ke..ikan bilis ke..


Nih pun first time dengar dari adek...sebab dye buat that jemput-jemput dengan budak rumah dye...


Plan asal, petang semalam nak try buat...tapi dah pun goreng donut..makaaaaa...idea itu di bawa ke pagi tadi...


Tengah syok menggoreng..bley plak gas tak ada...Allah dugaan betul..dah la kebulur giler nih...


Tunggu punya tunggu...adalah dalam 3 jam tunggu...dengan hujan yang turun membasahi bumi..lagiiii la bertambah-tambah berkeroncong perut niih...aduhaiii mana lah pakcik-gas nih..wa dah lapar gilerrr..tahap kebulur dah nih...


Alhamdulillah...pukul 1 petang sampai pun pakcik-gas tuh...dan ape citer dengan jemput-jemput kentang tuh???




Dah tengahari der...tak kan nak makan jemput2?? tapi di sebabkan before gas tak ada tuh dah goreng 1 'generation'-yang-tak-cukup-masak....soo, sambung la balik menggoreng..rasa sket pas tuh..oekyh!!! sedap dowhhh....sirius!!!!


Macam sayang la pulak nak tunggu petang (buat juadah minum petang dengan air nescafe panas...fuhhhh syiok habisss)...tak jadik...kita goreng je semua..hohohoh


Jadi menu lunch saya arini = Jemput-jemput kentang + bubur...jadikler tuh untuk 'anak yang terbiar' macam saya dan adek skrg nih..hehe


Jemput2 nih sangat senang nak buat...u just need tepung+hirisan kentang (lagi banyak lagi layannn)+air...then goreng..siap!!! bley makan time sarapan orrrr minum petang...orrrrrr time tak ada idea nak makan ape (untuk mereka2 yang duduk asrama/rumah sewa)..heheh


Try la!!..pasty korang tak akan dikecewakan...!! sirius!!


Sekian, assalamualaikum~


~((: terima kasih sudi baca :))~

4 comments:

cik violet said...

ak pon suka letak kentg dalamnye ;)

Fatin Mraz said...

owhh jemput2 makanan tu ke..igt tadi nak jemput makan...

Sha said...

@CV: bestt sangat kan..mmg lepas nih ak buat lagi la...hohoh

Sha said...

@Fatin: hehe...iyer jemput2 aka cekodok...besttt...cer cube cer cube..hooho

Copyright © 2012 | Designed by Syahkamz