[Jom Baca Cerita-Cerita Yang Menarik Kat Bawah Nih :)) ]

Nov 17, 2012

Fakta Tentang Denggi

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum


Kes denggi makin menjadi2 pulak...kalau dekat hosp putrjya tuh, banyak je orang admitted sbb denggi...3 minggu lepas aku plak yg kena denggi...2 minggu lepas tuh mak ngah aku plak...hmmm sabor je lah...alhamdulillah lah kluarge aku xkena...hanya aku je...orang kate denggi nih bahaya...yup its true...nak2 kalo denggi berdarah..bley buat maut wooo...




Denggi sllu dikaitkan dengan high hematocrit dan low platelet...even sel darah putih pun akan menurun...kena pulak minum bergelen2 air...betol x??? slaen drpd tuh, banyak je lagi signs n symptoms of dengue fever..*yang mane korang bley tanye doctor*



Macam aku aritu, ak experienced retroorbital pain, which is pain at the back of eyes..headache, lemah2 badan tuh ofcz...no nausea..no vimiting..loss of appetite at the 1st 3 days of fever..tapi lepas2 tuh...memang aku pulun melantak la..ahaha...*3 ari aku xmakan weyh, xde slere  pnye pasal...asek minum air je..asek tdo jer..* fever pun on and off...no gum bleeding...nose bleed pun xde..alhamdulillah...well, different people will experience different signs and symptoms la....sape yg penah kena denggi nih dye tau la cane...




Kalo budak2 jurusan sains mesty dyorang tau ape itu hematocrit..kan? kan?...jangan kate xtau...penampar nak??? hohoho...bagi yang bukan jurusan sains, meyh aku explain secare ringkas...hematocrit tuh jumlah peratusan sel2 darah merah dlm blood...



So...kalo rendah hematocrit, tuh yang seseorang bley mengidap anemia *kurang darah merah*...dan kalo tinggi plak...tuh yang darah jadi pekat...sebab banyak sangat sel2 darah merah...mcm dlm kes denggi...high hematocrit...maybe 40++, doctor mmg akan masukkn air kt patient...untuk nak bagi darah tuh cair..nih yang aku paham lah ape itu haematocrit...dye beza antre laki ngn perempuan..kalo laki normally about 45%...and pompuan plak, 40% *normal nye value* paham x??


dah macam puteri mandi dh rupe dye ;p


Now, platelet plak...platelet ni one of the component yg ade dlm blood...ia terlibat dalam pembekuan darah..kalo rendah sangat platelet nih, tuh yg bley ade tendency untuk bleed...tuh yang bahaya tuh..kalo lambat mmg bubye la...sbb tuh my dad dulu dye kena transfuse blood sbb platelet dye tooo low...kalo toooo high plak ade tendency untuk darah tuh clot...so, kesimpulannya xbley rendah sangat..xbley tinggi sangat....ade normal range dye..yg aku tau antre 150-400... *sbb banyak sgt references, so, the range mgkin akan berbeza2 sket la*..



Jadi, untuk kes denggi..kalo platelet above 100, x kene admit...tapi azab la weyh, ari2 kena dtg klinik/hosp untuk amek darah...below 100..nak2 yg terlalu rendah tuh mmg kena admit la..nak monitor sume..* ini kate DR*..aku cume menyampaikan..heheh



Dan kalo kena denggi nih...orang cakap makan sup ketam, minum air 100plus even ada yang suruh makan pisang, bley naekkan platelet dengan cepat...nak2 kalo sup ketam...aritu mak ak buat sup ketam, okeyh aku mkn walau aku rs macam weird je..lepas tuh pergi cek darah esoknye..dgn harapan dah minum air 100plus+minum air puteh+makan sup ketam lagi..akan naek cepatlah platelet aku...sekaliiiiii...hareeeemmm, lagi turun platelet aku adelah...hematocrit plak yang naek mendadak...46%...nampaknye sup ketam xberkesan kat aku...*penat ak try sdaya upaya untuk menghbskan sup ketam yang weird tuh..huhu*




Hari tuh doctor dah plan nak admitkan aku..sebab hematocrit aku tinggi *46%* dgn platelet 78...ak dh pasrah giler...bukan xnk admit, tp sbb byk kje ak xsiap lagi...tuh ak hope sangat2 yg ak x kena admit...alhamdulillah...jz masuk air je...sekse juga lah kne dok kat observation bay tuh...boring!



Bila time mak ngah aku pulak yang kena denggi...dye ade tanye doctor masa nak discharged tuh...nanti lepas kua nih, ape yang saya kena buat? minum 100plus banyak2 ke? makan sup ketam ke? nak naek kan balik platelet tuh..nak tau ape doctor cakap????



Dr cakap...TAK YAH BUAT APE2...XYAH NAK MAKAN SUP KETAM KE MINUM 100 PLUS  KE 200 PLUS KE UNTUK NAEKKAN PLATELET TUH...PLATELET TUH AKAN NORMALIZE DENGAN SENDIRI NANTI..fungsi minum air banyak plak more to untuk cairkan darah sbb haematocrit tinggi...



Huh panjang lebar aku menaip...hehehe..okeyhlah cukup la tuh cakap pasal denggi...muak pulak korang dengar nti..huhuhu




~((: terima kasih sudi baca :))~

3 comments:

Anonymous said...

Yup..denggi mmg bahaye..sekadar pengetahuan umum..dlm negeri Selangor, Shah Alam adalah kawasan yg dilaporkan mmpunyai kes demam denggi tertinggi..so, watch-out sape2 yg tggl Shah Alam dan juga tmpt2 lain..lagi2 musim hujan skang ni..

*last week area pandan pun 3 kali kene fogging dgn PKD Hulu Langat..


-jlpmm

Mohamadazhan.com said...

salam, terima kasih info ni...denggi ni sellau jadi kawasan yang kotor, penduduk yang kurang jaga kebersihan...

asiah ismail said...

gud information..
sy tgh wori coz tibe2 naek bintik2 merah..nk g cek doktor....

Copyright © 2012 | Designed by Syahkamz