Jan 18, 2012

UOD vs UOU

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum


Alhamdulillah selesai jugak presentation research proposal siang tadi..walaupun banyak yang nak kena adjust balik, tapi lega sebab dah lepas satu level..next dah boleyh proceed untuk conduct the stduy..*thank Allah sebab buat by group..kalo sorang, tak tau lah macam mane..huhuhu*



Mengimbas kembali detik2 sebelum presentation..sangat lah kelam kabut..saat2 akhir dapat journal baru..saat2 akhir ubah slides..dengan tak berapa nak prepare..tapiiii alhamdulillah...dapat supervisor yang sangat gamble dan sporting giler...dye pulak yang cuak lebey...padahal kitorang rilex jer..haha klaka jer tengok..nih sape yang nak present nih? kitorang ke dye?



******

Sekarang nih attach kat in-patient department (IPD - unit yang membekalkan ubat2 pada pesakit dalam hospital)...




Kalau dekat hosp putrjy...pembekalan ubat2 adalah secara 'unit of dose' (UOD) dan jugak 'unit of use' (UOU) ...mesty tertanya2 kan ape itu UOD? ape pulak lah yang dikatakan UOU?




Haaa meyh sini cheq nak habaq mai...UOD tuh di mana ubat2 dibekalkan untuk satu hari..

cth: patient kena ambil 2 biji panadol 4 kali sehari..doctor order ubat tuh untuk 5 hari..sooo kitorang kt IPD tak kan bagi full supply 5 hari terus.. apa yang kitorang buat, kitorang akan supply untuk 1 hari je..meaning, kitorang akan supply setiap hari lah panadol tuh..sampai lah selama 5 hari...

Kat hosp putrjy, UOD nih hanya untuk ubat2 yang dibekalkan pada wad2 yang tertentu sahaja..macam kat hpj, ada 6 wad jer yang gunakan sistem UOD nih..wad surgical (pembedahan), wad paediatric (kanak-kanak), wad medical dan wad orthopedic (tulang)..




Untuk UOU pulak, ubat2 dibekalkan kepada wad selain wad yang disebutkan kat atas nih...di mana ubat2 dibekalkan untuk maximum pun selama 3 hari...

cth: patient kena ambil 2 biji panadol 4 kali sehari..doctor order ubat tuh untuk 7 hari..sooo kitorang hanya akan bagi maximum pun selama 3 hari supply...tapiiii kalo doctor order utk satu hari, kitorg supply untuk 1 hari la..



Soo nampak tak beza dye?? UOD= supply setiap hari..UOU=supply paling maximum pun 3 hari (tak boleyh lebey)..




Kalau nak cerita pasal ape yang kitorang as prp/pharmacist nih buat kat bahagian IPD nih..memanglah berjela2...tak larat aihh nak taip...tak larat jugak nak crite..ngehngehngeh...



*kalo dapat bela barang seekor nih..mesty syioxxx*



~((: terima kasih sudi baca :))~

4 comments:

Rapunzel Cikilolo said...

aku pun nak bela harimau putih juge :)

Salina said...

cite pasal ubat-ubatan ni, ahli famasi ker..leh la tanya pasal ubat kan..

http://www.kasihsalina.com/ - jom follow kita lak..

NighBerkz’S Blogs said...

wahhh amek medic ke??





http://nighberkz.blogspot.com

Sha said...

@rapunzel: hehe sile2..


@salina: yup pharmacist..bley je tnye, insyaAllah akn cube jwp :))


@nigh:nope..amek farmasi :))

Copyright © 2012 | Designed by Syahkamz