Dec 12, 2012

Pesakit Yang Kurang Didikan

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum



Hari yang memenatkan...huh! Hari2 pun hari yang memenatkan...hari yang meletihkan...hari yang menduga iman dan kesabaran! Siapa kata kerje sebagai pharmacist senang????



Semalam...hari yang betul buat iman aku tercabar...sampai aku rasa macam nak lempang je semua orang...huhu....belah petang aku dispense, belah pagi aku screening....dah setel dispense bagi ubat kat orang, lepas tuh mai sorang patient yang  aku klasifikasikan sebagai kurang siuman...kurang aja...kurang didikan...ape lagi yang kurang???...segala kurang ade dekat dye...!



Dia tanya nak ambik ubat dekat sini ke? tpi ubat yang dia tanya tuh, aku kurang jelassss....ubat suntikan..Rhogam nama dye....sooo aku cakap yee dekat sinilah...saje lah ak tnye dah ambik no ke belum... ttibe dye nak hangin pulak!!! membebel xtentu pasal...dengan buat muke segalah...WEYHHHHH AKU TANYE BEBAEK DERRRRR!!!!! KO XYAH NAK BUAT MUKA SANGATLAH!!! KALO ENSEM XPE...NIH MACAM HARAM LAH!!! siyesly, aku dah la xde mud waktu tu....dengan hati tengah panas pasal kes2 sebelum nih, datang pulak patient yang BERMASALAH macam dye..lagi buat ati aku terbakar...


dont shout at me!

Kalo ikut ati aku yang tengah rentung nih, nak aje aku lempang2 muke dye laju2...nak aje aku sepak2 dye....hahhaha...no manner langsung lah! mane pergi nye BUDI BAHASA BUDAYA KITA???????? dah di tong sampah kan kot xpun dah di-flush kan...uuhuhu



Sepanjang aku keje, aku xpaham lah dengan sesetengah patients nih....xde ubat nk marah pharmacist...padahal doctor yang TERLUPE DAN XORDER!!! pharmacist pulak yang kena tadah muke menghadap marah dyorang!!! dengan doctor xnak pulak dyorang pergi sound....xpasal2 kitorang yang kene...payahlah beb kalo berperangai macam nih...



Lagi satu hal...lambat dapat ubat melenting...! padahal dyorang xtau ape yang berlaku kat dalam farmasi tuh...dah lah doctor salah order, nak contact doctornye subhanallah punye lah payah....selalu je engage telefon tuh, xpun dyorang tak angkat....yang aku musykilnyeeeee....telefon operator, xberjawap...sangat payah giler nak angkat...sampai aku wonder...keje as an operator ape je??????? xde lah susah sangat kan??? just jawap call and tolong sambungkan ke nombor doctor...! tuh pun sampai naek lenguh jugak lah memicit no kt fon tuh...sampai aku rasa mcm nak hentak je telefon tuh...



Nih setakat yang aku tau lah keje operator nih...lain, aku xtau...huhuhu..kot lah sesape bley bagi tau aku sket ape skop keje oprator nih....xde lah aku melenting xtentu pasal...ahaks...siyesly aku TERINGIN gile nak tengok muke orang yang keje sbgi OPERATOR kat Hosp Putrjy tuh...huhuhu



Okeyhlah aku rasa cukup lah sampai sini aku meluahkan perasaan yang memang dah berbuku lama kat ati nih...plis patient, tolong faham situasi yang kami hadapi..jangan fikir diri sendiri jer...fikir lah jugak pasal oang lain...kalo orang lain bley sabar menunggu..why not u? dan xperlu jugak nak marah2 xtentu pasal..korang xtau ape yang berlaku sebenanrnye, xpayah nak bising2..kecoh2...orait???



*Ya Allah, ampunkan aku..sesungguhnya aku tak dapat menahan marah..tinggikan kesabaran aku bila berhadapan dengan ujian-Mu..amiin*




~((: terima kasih sudi baca :))~

3 comments:

Aku Penghibur said...

sabar yer

Anonymous said...

sya, klu pt dtg cuba senyum semanis, seayu & secomel yg boleh...insyaallah pt x jd nk marah...hehehe...
-arid ;-)

Sha said...

@Aku Penghibur: insyaAllah akan terus sabar :))


@Arid: snyuman aku mahall beb...hohoho...lbey2 karang, pt tergodeee...ssh aku nanti... ;p

Copyright © 2012 | Designed by Syahkamz